Onze gemeente is rijk aan cultureel erfgoed en heeft een lange geschiedenis. Dit zien we in de historische vesting Geertruidenberg en vele monumenten in de hele gemeente, maar ook in de archeologische waarden. Het erfgoed in onze gemeente biedt kansen voor het ontwikkelen van de gemeente en het versterken van de lokale identiteit. We geven richting aan hoe we omgaan met erfgoed, stellen prioriteiten en maken keuzes zodat we erfgoed kunnen beschermen en benutten. Cultureel erfgoed is voor gemeente Geertruidenberg de basis voor de ruimtelijke kwaliteit.
Cultureel erfgoed
We streven naar een zorgvuldige omgang met erfgoed. Veel hiervan is al beschermd, bijvoorbeeld monumenten van voor 1940 en het beschermd stadsgezicht van Geertruidenberg. Ook is er beleid, zoals de Erfgoednota en de Welstandsnota. Het rijksbeschermd stadsgezicht van Geertruidenberg is de meest onderscheidende historische karakteristiek van de gemeente en van grote betekenis voor de identiteit van de gemeente. Het beschermen, behouden en versterken van erfgoedwaarden en het benutten van de kansen van erfgoed bij de ontwikkeling van de gemeente, integraal met andere beleids- en taakvelden, zoals bedoeld in de Erfgoednota, is daarom des te sterker voor dit gebied van belang. Daarnaast houden we bij ruimtelijke plannen rekening met erfgoed.Â
De aanwezige historische kenmerken in onze gemeente bieden kansen bij de ontwikkeling van de gemeente en het versterken van de lokale identiteit. Het cultureel erfgoed en de maatschappelijke waarde daarvan verdienen onze aandacht, denk daarbij aan monumentale gebouwen, maar ook structuren zoals de voormalige Langestraatspoorlijn. We stimuleren het behouden, beleven en beschermen van ons erfgoed voor huidige en toekomstige generaties. Bij de aanvang van (ruimtelijke) planvorming voor nieuwe ontwikkelingen staan we bewust en verantwoord stil bij de optie van het toepassen van culturele planologie. Erfgoed is daarbij het vertrekpunt en inspiratiebron voor plannen.
We hebben de ambitie om de oude Langestraatspoorlijn (halvezolenlijn) juridisch te beschermen, inclusief dijken, gebouwen en bruggen. Bij ruimtelijke ontwikkelingen nabij of op het tracé zal expliciet moet worden onderzocht of er nieuwe kansen en mogelijkheden zijn voor het duurzaam behoud van en het betekenis geven aan de spoorlijn voor toerisme en recreatie in Geertruidenberg.
De Commissie ruimtelijke kwaliteit (sinds 2019) voorziet in een integrale advisering over ruimtelijke plannen op het gebied van erfgoed, welstand, stedenbouw, ruimtelijke ordening en landschap/groen. Het integraal afwegingskader uit de Omgevingsvisie dient als handreiking voor de commissie.Â
Archeologie
In de gemeente Geertruidenberg zijn er gebieden met een (zeer) hoge kans op het aantreffen van archeologische resten, vooral ook in de historische kern Geertruidenberg (Centrum Geertruidenberg) en in de oude bebouwingslinten van Raamsdonk en Raamsdonksveer. In de Nota Archeologie (2017) staat hoe we omgaan met archeologie. Afhankelijk van de archeologische verwachtingswaarde van een gebied stellen we andere eisen. In het beleid is een overzicht opgenomen van de normen die bepalen of archeologisch onderzoek nodig is, dit hoort bij de archeologische (verwachtings)waardenkaart van Geertruidenberg. We verbeteren zo onze omgang met archeologische resten als bron van informatie over het lokale verleden en via het benutten ervan bij de verdere ontwikkeling van de gemeente (bijv. op het gebied van toerisme en recreatie).
Relatie met thema's: Wonen, Recreatie en toerisme
Relatie met ambities: Â Levendige gemeente