Onze gemeente biedt veel mogelijkheden op het gebied van recreatie en toerisme. Nog niet al die mogelijkheden worden tot nu toe optimaal benut. Om die reden zetten we in op het versterken van recreatie en toerisme in onze gemeente. Onderstaand beschrijven we hoe we dat doen.
Wat is recreatie en toerisme?
Onder recreatie verstaan we alle mogelijkheden voor eigen inwoners om hun vrije tijd te besteden. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van sport of cultuur, maar ook via wandelen en varen. Onder toerisme verstaan we mensen die niet in de gemeente Geertruidenberg wonen, maar er wel naartoe gaan om hun vrije tijd te besteden.
Veel bedrijven en (maatschappelijke) organisaties in onze gemeente houden zich bezig met recreatie en toerisme. Een vertegenwoordiging daarvan werkt samen in het Toeristisch Platform Geertruidenberg (TPG). Het TPG werkt aan de verdere ontwikkeling van recreatie en toerisme in onze gemeente.
Evenementen zijn van betekenis voor een buurt, een kern en voor onze gemeente. Niet alleen vanuit toeristisch, recreatief, sociaal-cultureel of economisch oogpunt, maar ook uit promotioneel opzicht. De bekendheid van een evenement draagt bij aan de bekendheid van de locatie; de waardering voor het evenement is mede bepalend voor het imago van de buurt, de kern of onze gemeente.
Voor het toerisme zijn de volgende lokale ontwikkelingen van belang: het Amergebied, het gebied rond de Dongecentrale, Dongeoevers, Plassengebied en Hermenzeil.
Geertruidenberg, vestingstad aan de Biesbosch is een aantrekkelijke plek voor dagjesmensen. Het historische centrum met cultuurhistorische gebouwen en objecten zijn een belangrijke trekker voor toeristen en recreanten. Ook het buitengebied is een aantrekkelijke plek voor dagrecreatie in de vorm van wandelen, fietsen of varen. Het Amergebied, de Donge en haar oevers en Hermenzeil zijn aantrekkelijke plekken voor waterrecreatie. Het water verbindt verschillende plekken in de gemeente en is een van de belangrijkste dragers voor toerisme en recreatie. Deze potentie kan nog beter worden benut. Een ander opvallend recreatiegebied is het plassengebied in de hoek van de A27 en de A59. Onze bewoners en bewoners van buurgemeenten gebruiken dit gebied voor een (dagelijkse) wandeling om bijvoorbeeld de hond uit te laten. Maar de plassen (Nionplas en Put van Caron) zijn ook populair bij vissers en duikers (Put van Caron). Het plassengebied is niet louter een recreatiegebied. De Donge loopt door het gebied en de noordzijde van de Nionplas is een ecologische zone. Voor de Watertoren bestaan ontwikkelingsplannen voor onder andere een hotel bij de Zandput.
Waar staan we nu?
Wij profileren ons als Geertruidenberg, vestingstad aan de Biesbosch. Met het historisch centrum van Geertruidenberg (Markt en vesting) en de Biesbosch die dicht bij de kernen van onze gemeente ligt, hebben we op het gebied van recreatie en toerisme goud in handen. In aanvulling daarop is de Donge een fraaie vaarroute die onze gemeente verbindt met andere gemeenten. Daarnaast heeft Raamsdonk zijn herkenbare lintbebouwing, waarbij vanuit de geschiedenis een rij boerderijen is ontstaan langs een lint (Schansstraat) zonder al te veel zijstraten. Dit mooie dorp in het landelijk gebied heeft daardoor zowel cultuurhistorische als recreatieve waarde. Toch kan bezoek van recreanten aan onze gemeente nog groeien. Op het gebied van verblijfsrecreatie zien we bovendien kansen om verder te ontwikkelen. Meer overnachtingsmogelijkheden zorgen voor groei van meerdaags verblijf. Hiermee kan ook het gebruik van voorzieningen versterkt worden.
Wat komt er op ons af?
Een kenmerk van het thema recreatie en toerisme is dat ontwikkelingen snel gaan. De sector groeit en is sterk afhankelijk van de ruimte die mensen hebben om geld uit te geven aan leuke dingen. De vraag naar duurzame vormen van recreatie en toerisme en ‘groene vakanties’ neemt toe. Voor (agrarische) bedrijven in het buitengebied bestaan mogelijkheden om nevenfuncties te beginnen die op toeristen en recreanten gericht zijn, bijvoorbeeld een bed & breakfast of een boerenwinkel. Het beginnen van meerdere activiteiten op een voorheen enkel agrarisch bedrijf wordt ook wel verbreding genoemd. Op deze manier kunnen ook agrarische bedrijven profiteren van de toerisme en recreatie. Recreatie kan ook voor botsingen zorgen met duurzaamheid en de agrarische sector. Bij intensieve recreatie komen er steeds meer mensen om te recreëren, dat zien we bijvoorbeeld in de Biesbosch. Dit kan een grote invloed hebben op de natuur in het gebied en zelfs de kwaliteit van dit unieke natuurgebied onder druk zetten. Daarnaast kunnen spanningen ontstaan in het buitengebied tussen de recreatie- en de agrarische sector, al valt dat in de gemeente Geertruidenberg mee en zien we hier juist ook kansen. Specifiek voor Raamsdonk geldt dat het sluipverkeer in deze kern ook gevolgen heeft op de recreatie hier. Het vele verkeer maakt fietsen door deze kern bijvoorbeeld minder leuk en veilig.
Algemeen zien we ook dat bedrijven steeds meer zoeken naar unieke concepten of nieuwe ideeën. Daarmee proberen bedrijven zich te onderscheiden van anderen. Er is bijvoorbeeld steeds meer vraag naar unieke verblijfsmogelijkheden. Voorbeeld van een ontwikkeling is de watertoren bij knooppunt Hooipolder, waar een hotel in gerealiseerd wordt. Ook zien we meer totaalconcepten ontstaan (al dan niet samengesteld uit verschillende activiteiten bij verschillende bedrijven). Voor dit laatste is een goed ontwikkeld netwerk van recreatie nodig. De vraag naar totaalconcepten kan ervoor zorgen dat grenzen tussen sectoren/activiteiten minder worden. Sommige recreatieparken gaan bijvoorbeeld ook steeds meer dagrecreatie aanbieden. Andere bedrijven gaan recreatieactiviteiten aanbieden naast andere diensten van hen.
De toeristische mogelijkheden van de Donge willen we met het Programma Donge Oevers verbeteren door de oevers een kwaliteitsimpuls te geven door het uitbreiden van de mogelijkheden voor waterrecreatie. Daarnaast willen we de passantenplaatsen in onze jachthavens aantrekkelijker maken met nieuwe voorzieningen en moet het groen-blauwe netwerk (groene omgeving en water) worden versterkt.Â
Hoe zien we de toekomst van recreatie en toerisme?
Recreatie en toerisme in onze gemeente kunnen we versterken door de historische kern van Geertruidenberg beter te verbinden met het water. Hierbij kan ook de Zuiderwaterlinie een rol spelen. Via deze provinciebrede samenwerking wordt deze historische verdedigingslinie toeristisch op de kaart gezet. We versterken het netwerk van waterwegen door deze te verbinden met aantrekkelijke routes. We zetten onder andere in op een recreatieve invulling van de vestingwerking van Geertruidenberg. We stimuleren de ontwikkeling van unieke/bijzondere overnachtingsplaatsen om de bestaande dagrecreatie te verbreden naar meerdaags verblijf. Unieke concepten die een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van het recreatienetwerk verwelkomen we graag in onze gemeente. Voorwaarde hierbij is wel dat deze concepten moeten passen in de omgeving.
We versterken de levendigheid in de centra van Geertruidenberg en Raamsdonksveer door meer ruimte te geven aan horeca en evenementen, lees verder bij de ambitie Levendige gemeente. De toeristische mogelijkheden van de Donge willen we verbeteren door de oevers een kwaliteitsimpuls te geven. We zetten in op reizigers en passanten, waarvoor toeristische opstappunten (TOP’s) beschikbaar komen. Daarbij houden we rekening met de primaire keringen (dijken). We verbeteren de levendigheid met het Programma Donge Oevers. We stimuleren samenwerking tussen bedrijven en (maatschappelijke) organisaties op het gebied van recreatie en toerisme. Waar nodig nemen we een faciliterende rol aan om nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken of aan te jagen. We zoeken ook actief de samenwerking met buurgemeenten om koppelkansen tussen gemeenten te benutten en het regionaal recreatienetwerk te versterken.
Verder gaan we aan de slag met het plassengebied, om deze beter te benutten. Bij de Nionplas komen natuurontwikkeling, recreatie en toerisme samen en kiezen we voor extensieve recreatie. Daarbij mag recreatie geen grote negatieve effecten op bestaande of nieuwe natuurwaarden hebben. De andere plas in het plassengebied (de Put van Caron) is openbaar toegankelijk, maar in privaat bezit. We zetten actief in op het versterken van de recreatiemogelijkheden door het behouden en verbeteren van de padenstructuur, maar ook de sociale en verkeersveiligheid rondom de plas. Bij de Put van Caron kan intensieve recreatie ontwikkeld worden, bijvoorbeeld survival of bootcamp parcours, paardrijden, speelbos of –tuin, waterfiets- of kanoverhuur en een ligweide met een beperkte kleinschalige zwemgelegenheid. Vanuit de gemeente bestaat bovendien de wens om een paviljoen met volwaardige horecavestiging (onder voorwaarden) aan de plas te realiseren. Daarnaast willen we een toeristisch overstappunt (TOP) maken voor aansluiting op fiets- en wandelpaden.
Ook zijn we op zoek naar een nieuwe invulling van de jachthaven Hermenzeil. We zoeken hier naar een economisch rendabele functie die past in het buitengebied en die een bijdrage levert aan recreatie en toerisme in de brede zin. De nieuwe invulling biedt ruimte aan watersport, horeca en verblijfstoerisme. Om Hermenzeil weer een aantrekkelijke plek te maken willen we de routes naar Hermenzeil over water en land verbeteren.
Relatie met thema's: Voorzieningen, Bereikbaarheid, Werk en ondernemen
Relatie met ambities: Â Â Levendige gemeente, Ondernemende gemeente
Relatie met waarden: Landschap, Cultureel erfgoed, Water