Natuurgebieden zijn afgebakende gebieden waar we natuur willen behouden en versterken. We hebben ook andere soorten groen, daarover lees je meer bij de groene omgeving.
Historische situatie
Vooral in de twintigste eeuw hebben we veel gebouwd in Nederland. Dit is ten koste gegaan van natuur en agrarisch gebied. Natuurgebieden werden steeds kleiner. Doordat er wegen doorheen werden aangelegd zijn gebieden versnipperd. Ook heeft natuur veel ruimte moeten maken voor landbouw en steden.
Huidige situatie
Aan de noordelijke kant van onze gemeente begint het Natura2000-gebied de Biesbosch. In dit gebied gelden instandhoudingsdoelstellingen voor habitattypen, soorten, broedvogels en niet-broedvogels. De Donge is aangewezen als ecologische verbindingszone en als KRWÂ waterlichaam.
In het provinciale beleid zijn de Donge, Amertak en Amerdijk aangeduid als ecologische verbindingszones (EVZ’s). De mogelijkheden om natuur verder te ontwikkelen langs de Amertak en Amerdijk zijn echter beperkt. Dit komt bijvoorbeeld door huidige bebouwing en door eisen aan de dijken. De Amertak en Amerdijk worden ontwikkeld als gecombineerde natte en droge EVZ in een robuuste landschapszone. De Donge wordt ontwikkeld als natte lintvormige EVZ met stapstenen langs de Donge.
Naast de hoeveelheid ruimte voor natuur is ook de kwaliteit een probleem. Verzuring, vermesting, versnippering, verdroging en klimaatverandering bedreigen de levens van planten en dieren. Met veel verschillend beleid rondom natuur en allerlei manieren om de natuur te beheren probeert de overheid de natuur te beschermen en de kwaliteit te verbeteren.
Een deel van het gebied vormt een schakel tussen de stad (Geertruidenberg) en agrarisch gebied. De Zone Plassengebied Oosterhoutseweg (zie marker) biedt ruime mogelijkheden voor recreatie. Het gebied zal vooral de recreatieve invulling behouden, waarbij de bestaande voorzieningen verder kunnen worden benut en uitgebouwd. Daarmee vergroten we mogelijkheden voor recreatie in het gebied. Hierbij willen we de natuur wel zoveel mogelijk behouden.
Toekomstperspectief
We willen een duurzame en klimaatadaptieve gemeente zijn. Als een van de ontwikkelrichtingen zien we de ontwikkeling van de Slikpolder als natuurgebied (zie marker). We zetten in op het realiseren van de ecologische verbindingszones en faciliteren initiatieven die daaraan bijdragen. Tot deze ecologische verbindingszones behoren de Amertak, het plassengebied ten zuiden van Raamsdonksveer, de Donge en het Oude Maasje. De wateren lopen vanuit het achterland (de zuidkant van onze gemeente) richting de Amer en de Biesbosch. De gemeente Geertruidenberg is niet de eigenaar van al deze gebieden. Wij willen actief inzetten op de versterking van de verbindingszones van gebieden waar we eigenaar van zijn. Voor de gebieden waar onze gemeente geen eigenaar van is, proberen we te stimuleren of denken we mee.
Geertruidenberg is onderdeel van de historische  Zuiderwaterlinie. We werken samen met provincie en andere gemeenten in de Zuiderwateralliantie over diverse richtinggevende thema’s voor (vrijetijds-) economie, ruimtelijke opgaven en andere vormen van gebiedsontwikkeling.
Daarnaast zetten we in op het behouden van natuurwaarden bij nieuwe ontwikkelingen in het buitengebied.