Er is voldoende groen en ruimte om te sporten, bewegen en spelen in de buurt. Mensen worden gestimuleerd om zich met de fiets of lopend te verplaatsen door de verschillende kernen. Er is ruimte om elkaar te ontmoeten, de leefomgeving is toegankelijk en veilig voor alle inwoners. We stimuleren inwoners om actief deel te nemen aan de maatschappij (sociaal, verenigingen, sport, bewegen, betaald of onbetaald werk). We proberen de vraag naar zorg te verminderen, waarbij de nadruk ligt op preventie en het vroeg signaleren van problemen.
Er is een passend woningaanbod voor alle doelgroepen: jong en oud. Ouderen bijvoorbeeld kunnen hierdoor langer zelfstandig blijven wonen in hun eigen buurt. We gaan op een verantwoordelijke manier om met de ruimte. We voegen waarde toe aan het woonplezier door een goede kwaliteit van de leefomgeving en voldoende groen te waarborgen. Dit doen we bijvoorbeeld door de milieueffecten te verminderen of de kwaliteit van de openbare ruimte te vergroten. De leefbaarheid en veiligheid van onze woonwijken behouden en versterken we.
Een plek voor iedereen
Tot 2030 omvat de vraag naar nieuwe woningen in onze gemeente nog zo’n 690 woningen. We gaan op zoek naar locaties voor deze nieuwe woningen, waarbij we de voorkeur geven aan inbreiding in de huidige kernen en herinrichting van VAB’s (vrijkomende agrarische bebouwing). Op de lange termijn biedt het toekomstperspectief voor het Amergebied ook ruimte om invulling te geven aan de woningbouwopgave. Het type woningen wat de komende jaren ontwikkeld wordt is gericht op de vraag van dat moment met een doorkijk naar de lange termijn. Denk aan starterswoningen, levensloopbestendige woningen of goedkope koop- en (sociale) huurwoningen. Bij deze nieuwe woningen zorgen we dat er voldoende en kwalitatief goed groen in de omgeving is. Kwalitatief groen is functioneel voor mens en dier en zorgt ervoor dat een gezonde en veilige leefomgeving gewaarborgd wordt. Het vergroten van de biodiversiteit in onze gemeente is daarbij een uitgangspunt. Ook wordt biobased en circulair bouwen steeds meer als uitgangspunt gehanteerd.
De bestaande woningen houden we op het huidige kwaliteitsniveau. We behouden en versterken de bestaande kwaliteiten van de woonomgeving, zoals het groen en water in de wijken en de voorzieningen in de buurt. We activeren en stimuleren initiatieven om woningen te verduurzamen of levensloopbestendig te maken.
We zetten maximaal in op een omgeving die uitnodigt om te bewegen, spelen en ontmoeten. We realiseren nieuwe speelplekken en ontmoetingsplekken in woonwijken om deze nog aantrekkelijker te maken voor onze (nieuwe) bewoners. We maken het fiets- en wandelnetwerk sluitend, zodat inwoners makkelijk een ommetje kunnen maken. In het dorp én in het agrarische gebied. Naast het huidige fietsknooppuntennetwerk mogen ook de ‘Vestingstad aan de Biesbosch’ en ‘Zuiderwaterlinie’ een grotere rol spelen. Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheid om het Halve Zolenpad verder te ontwikkelen en door te trekken. Als nieuwe verbinding met het agrarische gebied en buurgemeenten, per fiets of te voet, verminderen we met dit pad de barrièrewerking van de snelweg. Hiermee willen we gezond gedrag verder stimuleren.
Veiligheid en gezondheid integraal
We tonen ambitie op het gebied van de gezonde leefomgeving en werken naar een gemeente waarin we overal voldoen aan de wettelijke normen. Ook al is dit in sommige wijken lastig vanwege de ligging (naast bijv. een snelweg of bedrijventerrein). Hiervoor werken we de komende jaren uit welke maatregelen er nodig zijn, en laten deze landen in regels in het omgevingsplan. Hierbij richten we het beleid niet alleen op het verminderen van milieueffecten, maar ook het faciliteren van gezond gedrag. Bij nieuwe ontwikkelingen nemen we veiligheid en gezondheid integraal mee in de keuzes die we maken. Bij nieuwe ontwikkelingen op vrijkomende agrarische bedrijfslocaties (VAB's) hebben we extra aandacht voor het voorkomen van leegstand, verloedering maar ook ondermijning.
De locatie Omschoorweg blijft aangemerkt als ontwikkellocatie voor woningbouw. Daarbij werken we samen met de ontwikkelaar om dit een geschikte en gezonde woonlocatie te maken. Als voorwaarde stellen we ook bij deze ontwikkeling dat er voldoende ruimte is voor groen. Het Halve Zolenpad loopt bovendien langs dit gebied en biedt kansen om gezond gedrag te promoten.
Wat gaan we doen?
- We stimuleren inwoners om zich lopend of met de fiets door de gemeente te verplaatsen:
- We onderhouden toegankelijke en veilige openbare ruimte.
- We realiseren uitnodigende routes, zoals de belevingsroute bij project Hoge veer.
- We onderzoeken de mogelijkheid om het Halvezolenpad door te trekken tot in de kern Raamsdonksveer.
- We realiseren meer ontmoetingsplekken en speelplekken, samen met en op basis van de inwoners in de wijken.
- In het omgevingsplan leggen we de regels (milieunormen) vast, die we hanteren voor een gezonde en veilige woonomgeving.
- We bouwen nog 690 energieneutrale woningen, in eerste instantie op inbreidingslocaties en VAB’s (vrijkomende agrarische bebouwing). Daarvoor zetten we een Programma Wonen op en hiervoor voeren we twee onderzoeken uit. Specifieke projecten voor het Programma Wonen zijn:
- Donge-oevers: Achter de Hoeven in Raamsdonksveer, ca. 180 woningen.
- Donge-oevers: Oude Haven in Raamsdonksveer, ca. 50 woningen.
- Sint-Theresiastraat Raamsdonksveer, ca. 75 woningen.
- Beethovenlaan 1 Raamsdonksveer, ca. 9 woningen.
- Varenstraat Raamsdonksveer, ca. 20 woningen.
- Hoge Veer locatie Raamsdonksveer, aantal woningen nog te bepalen.
- Diverse transformaties detailhandel naar wonen aan de Grote Kerkstraat Raamsdonksveer.
- Dok 12 Raamsdonksveer, ca. 50 woningen.
- Herstructurering Zoutmanstraat e.o. Geertruidenberg, ca 13 extra woningen.
- Rembrandtlaan 66, Raamsdonksveer, ca. 7 woningen
- Omschoorweg, Raamsdonksveer (flexibel bouwen), ca. 20 woningen.
- Ontwikkeling Landgoed Hooipolder, ca. 6 woningen.
- In de komende jaren zullen er nog verschillende beleidsstukken worden opgesteld die een plek krijgen in de omgevingsvisie. Het gaat hierbij om: beleid rondom internationale medewerkers (wonen, sociaal, economisch en werkgelegenheid) en woonwagenbeleid. Ook wordt een aanvullend verkoopbeleid in samenwerking met Thuisvester opgesteld.
- We starten een project Nul op de Meter (NOM) in de bestaande woningvoorraad.
- Met het monitoren van de behoefte in onze gemeente, zorgen we voor een passend woningaanbod.
- Door het hanteren van criteria voor nieuwbouw, wordt levensloopbestendig bouwen en het hebben van een politiekeurmerk als standaard gesteld.
Relatie met thema's: Milieu, Gezondheid, Voorzieningen, Bereikbaarheid, Wonen
Relatie met waarden: Water, Kracht van kleinschaligheid