Om een levendige gemeente te zijn en te blijven houden we vast aan de verscheidenheid aan identiteiten van onze kernen. Geertruidenberg als vestingstad aan de Biesbosch, Raamsdonk met het rustieke en agrarische karakter, Raamsdonksveer als winkel-/werkgebied en daarbij de Donge die als levensader door de gemeente stroomt. Onze gemeente is rijk aan cultureel erfgoed, dat de lokale identiteit versterkt. Geertruidenberg als vestingstad trekt toeristen en recreanten om de cultuurhistorie te ervaren. Cultureel erfgoed zorgt voor een toegevoegde belevingswaarde en een verbetering van de levenskwaliteit, doordat de gemeente aantrekkelijker is en het er fijner wonen en werken is. De ambitie is om levendig te worden, zonder de leefbaarheid aan te tasten. De inwoner voelt zich meer trots op onze gemeente en betrokken bij zijn of haar buurt. Het lokale culturele erfgoed en de identiteit die daaraan ontleend wordt, zijn waardevolle zaken om trots op te zijn en zaken die onze zorg verdienen en benut kunnen worden bij de gemeentelijke ontwikkeling. Een aantrekkelijke gebouwde omgeving verhoogt de beleving en de economische waarde van het onroerend goed.
Bruisende centra
We maken werk van de ambitie voor meer levendigheid in het centrum van Geertruidenberg en Raamsdonksveer. Horeca krijgt meer mogelijkheden en ook evenementen krijgen de ruimte om (binnen de kaders) levendigheid en woongenot te versterken. Hiervoor leggen we regels vast in het omgevingsplan. Dit betekent dat we soepeler met geluid omgaan dan in bijvoorbeeld woonwijken. Kaders voor evenementen richten zich bijvoorbeeld op het maximale aantal bezoekers en maximale toelaatbare geluid (dB) waar we in vergunningen op handhaven. Ervaringen uit de Pilot Evenementen worden meegenomen in nieuw evenementenbeleid. Daarbij kijken we ook naar het totaal aan evenementen op diverse locaties en zorgen dat dit blijft passen bij het gewenste levendigheidsniveau voor die plek. We accepteren dat er tijdelijke geluidsoverlast kan ontstaan, maar gaan hier zo goed mogelijk mee om door bijvoorbeeld op tijd de omwonenden te informeren.
Het cultureel erfgoed binnen onze gemeente is iets waar we trots op zijn. We blijven ons erfgoed beschermen, en zorgen dat het beleefbaar is voor onze inwoners, maar ook recreanten en toeristen. Hierbij richten we ons niet alleen op onze centra en kernen, maar ook op het agrarische gebied en de verbinding tussen de kernen en het agrarische gebied. Buiten de kernen liggen kansen om de vrijetijdseconomie verder te ontwikkelen. We streven naar een brede beleving van onze gemeente, op het gebied van o.a. natuur, cultureel erfgoed, verblijven, bewegen en gezondheid.
Toegankelijke Donge Oevers
Komende jaren gaan we verder met het toegankelijk maken van de Donge Oevers, hiervoor zijn de kaders geschetst in het Programma Donge Oevers. Zo zorgen we dat de Donge, die als levensader door onze gemeente stroomt, beter beleefbaar wordt. Als onderdeel daarvan gaan we aan de slag met de Rivierkade. We benutten hier kansen voor transformatie naar een aantrekkelijk gebied voor recreatie met meer groen. Daarmee versterken we de verbinding tussen (het centrum van) Geertruidenberg en de rivier, en creëren we een gebied waar men graag beweegt, ontmoet en recreëert. Daarbij is de primaire waterkering (dijk of kade) leidend. De dijkverbetering Dongemond (Waterschap) biedt kansen voor een ecologische koppeling met het achterland.
We behouden daarbij ruimte voor de aanwezige watergebonden bedrijven, want zij vormen de ziel van dit gebied. Indien er echter ruimte beschikbaar komt pakken we de kans om aan de slag te gaan. In het toekomstperspectief van het Amergebied past ook een alternatieve locatie voor watergebonden bedrijven.
Wat gaan we doen?
- In het omgevingsplan laten we meer activiteiten toe (bijv. horeca en evenementen) in de centra van Raamsdonksveer en Geertruidenberg. Hier worden milieunormen (met name geluid) aan gekoppeld, die soepeler zijn dan in de woonwijken. Ook in Raamsdonk zoeken we kansen om de levendigheid te versterken.
- Voor horeca en evenementen stellen we kaders op, zodat deze kunnen plaatsvinden binnen de milieunormen van het omgevingsplan.
- We werken samen met de ondernemers uit onze gemeente (Verenigde Ondernemers Geertruidenberg) om de levendigheid in de centra te waarborgen. De VOG stelt een concrete visie op voor de horeca en retail.
- Cultureel erfgoed als identiteit van onze gemeente (deelgebieden) beschermen we in het omgevingsplan.
- De Donge Oevers maken we toegankelijk:
- De Rivierkade transformeren we naar een aantrekkelijk gebied voor recreatie met meer groen.
- In het Amergebied laten we watergebonden bedrijven en recreatie toe.
- De gemeente heeft de wens om tot een horecapaviljoen te komen zoals benoemd in de visie plassengebied.
Relatie met thema's: Wonen, Voorzieningen, Werk en ondernemen, Milieu, Groene Omgeving, Klimaat, Recreatie en toerisme
Relatie met waarden: Cultureel erfgoed