Geertruidenberg maakt zich klaar voor de toekomst. We bereiden ons voor op de grote uitdagingen van onze tijd, waaronder de energietransitie en klimaatverandering. Geertruidenberg kiest niet voor snelle, maar voor slimme oplossingen. Zo gaan we de komende jaren steeds meer gebruik maken van duurzame energiebronnen en passen we onze omgeving aan aan steeds extremer weer. De inrichting van de leefomgeving draagt bij aan onze ambities op het gebied van klimaat en biodiversiteit. Dit betekent dat er voldoende groen is in de woongebieden, maar ook in en nabij bedrijventerreinen. De nieuwbouw in onze gemeente houdt rekening met water- en klimaatverandering door aan te sluiten bij de opbouw van het landschap. Bij toekomstige ontwikkelingen wordt daarom nadrukkelijk en goed onderbouwd aangegeven wat het effect van de ontwikkeling is op het openbaar groen en parkvoorzieningen. Zo zorgen we ervoor dat het belang van behoud en beheer van openbaar groen en parken voor het welzijn van onze inwoners niet wordt onderschat. We beschermen de cultuurhistorisch waardevolle (groen- en water-) structuren en objecten.
Bron van nieuwe energie
We realiseren tot 2030 24 hectare aan zonne-energieopwekking op aangewezen zoekgebieden. Daarbij ligt de eerste prioriteit bij het Amergebied, dat in totaal zo’n 62 hectare omvat. Het Amergebied beschikt hiervoor zowel over de nodige infrastructuur, als de nodige ruimte. Wel moeten we rekening houden met de capaciteit van het verdeelstation, dit geldt voor alle locaties. Er zijn mogelijk netwerkuitbreidingen nodig. In dit gebied zien we echter ook andere ontwikkelingen in het toekomstperspectief, daarom wijzen we voor zonne-energie nog twee potentiële zoekgebieden aan. Dat zijn de landerijen van RWE in de polder welke de tweede voorkeur hebben, en pas daarna kijken we naar aansluiting op het geplande zonnepark van gemeente Oosterhout tussen de Oosterhoutseweg en A27 als derde zoekgebied. Bij de keuze voor deze gebieden is landschappelijke inpassing al meegenomen, maar ook bij concrete plannen moet dit gewaarborgd worden. Bij het realiseren van zonnevelden is het bovendien belangrijk dat wordt bijgedragen aan de biodiversiteit in het gebied, maar ook andere opgaven zoals klimaatadaptatie en waterberging.
Naast elektriciteit zetten we ook in op nieuwe vormen van warmte, uiterlijk eind 2021 stellen we een Transitievisie Warmte (TVW) vast waarin we deze vormen benoemen en de startwijken aanwijzen waarmee we aan de slag gaan.
De Heulweg behouden we zo lang mogelijks als groene agrarische zone, maar laten hier ook de mogelijkheid open voor duurzame energieopwekking. Daarbij is de voorwaarde dat dit gecombineerd blijft met groen. Daarnaast maken we een uitzondering voor een naastgelegen bedrijf om kleinschalig uit te breiden in het gebied (direct langs de Heulweg). Indien bij bedrijven uit de gemeente Geertruidenberg milieu-technische knelpunten ontstaan, is bij zwaarwegende belangen een verplaatsing naar de Heulweg een maatwerk optie die we onderzoeken. Daar houden we ruimte voor.
Toekomstbestendige woningen en bedrijven
We pakken als gemeente een stimulerende en faciliterende rol bij initiatieven vanuit inwoners om hun eigen woning te verduurzamen. Hiervoor bestaat een stimuleringsregeling. Voor duurzame energie opwekking bij cultuurhistorische gebouwen stellen we specifieke regels op.
Daarnaast geven we ook bedrijven de ruimte om verduurzamingsmaatregelen te nemen voor hun eigen bedrijf en op eigen terrein. Zeker initiatieven rondom zonnepalen op daken moedigen wij aan. Andere maatregelen zijn alleen mogelijk indien deze minimaal effect op de omgeving, milieu en het landschap hebben.
Onze gemeente kleurt steeds groener
We realiseren meer groen, zowel in huidige als nieuwe woonwijken. Hierdoor zorgen we dat onze inwoners meer ruimte hebben om te bewegen en te ontmoeten. Het groen draagt ook bij aan klimaatadaptatie en de omgevingskwaliteit. In bestaande wijken verwelkomen we initiatieven die bijdragen aan meer en kwalitatief beter groen. Kwalitatief goed groen gaat bijvoorbeeld over de juiste plantenkeuze op de juiste plek, geschikt voor en passend bij de omgeving en met goede verbindingen tussen het groen zodat er een groen netwerk ontstaat. Daarmee willen we ook bijdragen aan (meer) biodiversiteit in onze gemeente. Daarnaast versterken we de verbinding tussen de kernen en het groene buitengebied en het ecologische lint. We hebben de ambitie om de Allardpolder te ontwikkelen als natuurgebied (zie marker). We onderzoeken de komende jaren waar mogelijkheden liggen om grote stappen te zetten in de vergroening van onze gemeente en combineren oplossingen met waterberging. Voor alle agrarische gebieden in het plassengebied zetten we in op ecologisch beheer en natte landbouwdie die bij de groenblauwe mantel passen.
Voor nieuwbouw stellen we een scherpere ambitie. Daarnaast nemen we groen mee in de integrale afwegingen bij nieuwe ontwikkelingen in de gemeente.
We vertalen deze groenambitie in concrete beleidsregels in het omgevingsplan.
Wat gaan we doen?
- In het omgevingsplan stellen we regels op voor (minimale) hoeveelheid groen in woongebieden en bedrijventerreinen.
- We beschermen de onze waardevolle bomen, structuren en groenobjecten in het omgevingsplan. Deze waarden vormen een randvoorwaarde voor nieuwe ontwikkelingen.
- We verminderen het energiegebruik door in te zetten op isolatie en energiebesparende technologie.
- We zetten in op duurzame opwekking van energie. We realiseren 24 hectare aan zonne-energieopwekking op aangewezen zoekgebieden. Ook kijken we verder naar nieuwe technieken die we in de toekomst kunnen toepassen. Denk daarbij aan energie uit oppervlaktewater, waterstof en aqua- of geothermie.
- We voeren het Duurzaamheidsprogramma uit 2018 verder uit.
- We pakken als gemeente een informerende, stimulerende en faciliterende rol bij initiatieven vanuit inwoners om hun eigen woning te verduurzamen.
- Bedrijven geven we de ruimte om verduurzamingsmaatregelen te nemen voor hun eigen bedrijf en op eigen terrein. Regels in het omgevingsplan mogen dit niet belemmeren.
- We maken een Programma Groen samen met onze partners, waaronder de natuurfederatie, Staatsbosbeheer, de GGD en het waterschap. Hierin maken we concreet wat we verstaan onder ‘kwalitatief groen’ en 'meer/voldoende groen'. De basis is dat we onze omgeving aanpassen aan extremere weersomstandigheden (klimaat). We verruilen steen voor groen. Het programma Groen is kaderstellend voor het versterken van de biodiversiteit.
- In de Allardpolder ontwikkelen we de natuurwaarden tot een natuurgebied.
- We maken onze rioleringen klimaat robuust, door bijvoorbeeld gescheiden stelsels aan te leggen voor hemelwater apart van vuilwater. Beleid hiervoor wordt vastgelegd in het vigerende Gemeentelijke Rioleringen Plan (vGRP). Aanpassingen aan de riolering in de vorm van afkoppelen worden in samenhang met het watersysteem beschouwd.
Relatie met thema's: Energie, Klimaat, Groene Omgeving, Wonen, Bereikbaarheid