Voorzieningen zijn nodig om fijn te kunnen wonen in onze stad en dorpen. Het is belangrijk dat er voldoende voorzieningen in jouw buurt zijn en dat deze van goede kwaliteit zijn. Dit noemen we ook wel het voorzieningenniveau. Onze wereld verandert razendsnel door digitalisering en we zien ook steeds meer ouderen in onze gemeente door vergrijzing. Wat betekent dit voor onze voorzieningen in onze gemeente?
Wat zijn voorzieningen?
Voorzieningen zijn de hulpmiddelen in de gemeente waar bewoners gebruik van kunnen maken. Voorzieningen zijn nodig om fijn te kunnen wonen in een dorp of stad. Je kunt denken aan winkels voor boodschappen, de bank om je geldzaken te regelen, de huisarts of de huisartsenpost om naar toe te gaan als je ziek bent, en nog veel meer. Het is belangrijk dat er voldoende voorzieningen in jouw buurt zijn en dat deze van goede kwaliteit zijn. Dit noemen we ook wel het voorzieningenniveau.
Hier volgt een lijst met voorzieningen in de gemeente:
- winkels;
- scholen;
- kinderdagverblijven;
- zorgcomplexen;
- huisartsen, tandartsen, consultatiebureaus en andere zorgvoorzieningen;
- inlooppunten, informatiepunt ‘Ons Huis, Ons Thuis’ en de Aanloop;
- ontmoetingsplekken zoals de markt van Geertruidenberg;
- speelplekken;
- zwembaden;
- maatschappelijke dienstverlening zoals het gemeentehuis;
- culturele voorzieningen zoals verenigingsgebouwen, een theater en bibliotheken
- sportmogelijkheden zoals sportscholen, binnen- en buitensportverenigingen.
Waar staan we nu?
In de gemeente Geertruidenberg zijn de meeste voorzieningen in het centrum van Geertruidenberg en in het centrum van Raamsdonksveer te vinden. Hier zijn dan ook de meeste zorgvoorzieningen, maatschappelijke dienstverlening en winkels te vinden. Raamsdonk heeft een ontmoetingscentrum, sportvelden, horeca en enkele winkels. Bewoners van Raamsdonk kunnen voor doktersbezoek en boodschappen ook gebruik maken van voorzieningen in Raamsdonksveer en in het aangrenzende dorp Waspik (gemeente Waalwijk).
In Geertruidenberg en Raamsdonksveer zijn de meeste voorzieningen terug te vinden in de kernwinkelgebieden, vooral de winkel en horeca. Buiten deze gebieden zien we ook in de woongebieden van deze kernen winkelcentra, die vooral een belangrijke functie hebben voor de wijk. Het gaat om het winkelcentrum Hooipolder in Raamsdonksveer en winkelcentrum Schonckplein in Geertruidenberg.
Wat komt er op ons af?
Een aantal grote (landelijke) ontwikkelingen met mogelijke gevolgen voor het voorzieningenniveau in onze gemeente komt op ons af. Het gaat hier om vergrijzing waardoor het aantal ouderen in onze gemeente verhoudingsgewijs toeneemt ten opzichte van het aantal jongeren. Dit heeft invloed op welke voorzieningen er nodig zijn in onze gemeente. Hier moeten we aandacht aan geven. Als er meer ouderen in de gemeente wonen, hebben we bijvoorbeeld meer gelijkvloerse woningen en/of woningen in woonzorgcentrum nodig. Vergrijzing kan ook leiden tot een toenemende vraag naar zorgvoorzieningen. Als er steeds minder kinderen en jongeren zijn heeft dat ook effect op hoeveel scholen en kinderdagverblijven we nodig hebben. Het kan ook invloed hebben op onze verenigingen, doordat zij bijvoorbeeld meer moeite hebben om vrijwilligers te vinden.
Digitalisering is ook een ontwikkeling die invloed heeft op voorzieningen. We doen steeds meer via de computer, zoals zaken regelen met de bank, maar ook winkelen en boodschappen doen we steeds vaker via internet. De stijgende vraag naar online winkelen kan leiden tot een dalende vraag naar producten uit fysieke winkels. Hierdoor krijgen winkels in centrumgebieden het steeds vaker lastig. Daarnaast kunnen niet alle inwoners meekomen in deze ontwikkeling, doordat zij bijvoorbeeld geen toegang hebben tot een computer of internet.
Hoe zien we de toekomst van voorzieningen?
Onze gemeente heeft in de huidige situatie een hoog voorzieningenniveau. Hoewel we een verschuiving zien van fysiek winkelen naar online winkelen willen de winkels graag in onze gemeente behouden. De kracht van de centra in onze gemeente is kleinschaligheid. In de aantrekkelijkheid spelen voorzieningen (zoals winkels, zorg, onderwijs en sport) een belangrijke rol. In elk van onze kernen moeten de basisvoorzieningen aanwezig zijn. Met basisvoorzieningen bedoelen we scholen, voorzieningen op het gebied van openbaar vervoer en winkels voor dagelijkse boodschappen. In aanvulling daarop liggen gemeenten als Oosterhout en Breda dicht bij onze gemeente. Die gemeenten bieden voorzieningen waar onze bewoners gebruik van kunnen maken. Waar mogelijk willen we voorzieningen in andere gemeenten benutten. Voor ons betekent dit dat we niet actief inzetten op het aantrekken van bovenregionale voorzieningen die nu al in omringende gemeenten aanwezig zijn.
In onze gemeente heeft de verbetering van bestaande accommodaties de voorkeur boven het bouwen van nieuwe accommodaties. Ook zetten we in op het clusteren van voorzieningen en multifunctioneel ruimtegebruik. Bij multifunctioneel ruimtegebruik worden gebouwen gebruikt door meerdere instanties, organisaties en/of bedrijven. In het centrum van Raamsdonksveer streven we naar een compact en sterk winkelgebied, terwijl we voor Geertruidenberg streven naar een historisch-toeristisch winkel- en horecagebied met basisvoorzieningen voor dagelijkse boodschappen.
Voor commerciële functies geldt dat de markt leidend is in het opzetten van de voorzieningen. Dit betekent echter niet dat we overal de vestiging van (nieuwe) commerciële functies willen toestaan. In het centrum Raamsdonksveer en Geertruidenberg hebben we voor de detailhandel de locaties aangewezen, waar de winkels zich kunnen concentreren voor een aaneengesloten winkelgebied (zie kaartje). Voor het historische centrum van Geertruidenberg geldt dat er ook kleinschalige ambachtelijke winkels worden toegelaten buiten het winkelconcentratiegebied, mede voor de toeristen. Voor het instandhouden van de leefbaarheid van de kern Geertruidenberg is het van belang dat er een volwaardige toekomstbestendige supermarkt wordt gerealiseerd. In de woongebieden houden we de bestaande winkelcentra in tact, maar is een verdere uitbreiding met voorzieningen niet gewenst. Voor Raamsdonk worden nieuwe initiatieven voor voorzieningen positief ontvangen die een bijdrage leveren aan de leefbaarheid van Raamsdonk.
Als er sprake is van een behoefte aan een herverdeling/verplaatsing van commerciële functies om ruimte te maken voor nieuwe functies (bijvoorbeeld het veranderen van een winkelgebied met veel leegstand tot een woongebied), dan spelen we daar als gemeente een regisserende rol. Op bedrijventerrein Dombosch hebben we een voorzieningenzone aangewezen, waar we perifere detailhandel toestaan, zoals tuincentra, meubelwinkels en bouwmarkten.
Maatschappelijke organisaties zoals (thuis)zorgorganisaties, scholen, sportverenigingen en woningbouwcorporaties zijn onze partners op het gebied van (maatschappelijke) voorzieningen. We werken met hen samen als er vragen rondom het moderniseren, transformeren, vervangen of nieuw bouwen van voorzieningen opkomen.
Relatie met thema's: Wonen, Bereikbaarheid, Recreatie en toerisme, Gezondheid
Relatie met ambities: Ondernemende gemeente, Levendige gemeente