Raamsdonksveer heeft als kern een belangrijke centrumfunctie in onze gemeente, waar veel voorzieningen zijn. Raamsdonksveer herbergt het kernwinkelgebied en het grootste werkgebied van de gemeente. Er is een gevarieerd winkelaanbod, maar de kwaliteit van het centrumgebied vraagt de aandacht.
Historische situatie
De Hoofdstraat en de Prins Hendrikstraat waren van oorsprong paden achter de boerderijen aan de oorspronkelijke lintbebouwing. De oorspronkelijke lintbebouwing langs dijken is te vinden in de Hoofdstraat, Schoolpad, Prins Hendrikstraat, Julianalaan, de Grote Kerkstraat-Sandoel. Omdat deze paden door karren en wagens gebruikt werden (en de straten aan de voorzijde van de boerderijen veel minder) zijn deze breder geworden en hebben in de latere ontwikkelingen van het centrum een hoofdfunctie en doorgaande route gekregen. Het Heereplein is pas aan het einde van de vorige eeuw ontstaan door een eerste gedeeltelijke demping van de haven. In Raamsdonksveer Centrum is de historische lintenstructuur nog duidelijk herkenbaar. Door uitbreidingen in de twintigste eeuw zijn tussengelegen gebieden opgevuld, waardoor er een duidelijk contrast tussen ‘oud’ en ‘nieuw’ zichtbaar is.
Huidige situatie
Het centrum van Raamsdonksveer is het kernwinkelgebied van onze gemeente. Er zijn voldoende voorzieningen en een aangenaam verblijfsklimaat. We hebben een hoogwaardige kwaliteit van de openbare ruimte en er zijn recreatiemogelijkheden voor onze inwoners. Ook kent onze grootste kern in de gemeente een goed ondernemersklimaat met veel mogelijkheden voor ondernemers.
In het centrum van Raamsdonksveer is het kernwinkelgebied van de gemeente gelegen. Verspreid over het centrum komt een aantal maatschappelijke voorzieningen voor, zoals bibliotheek Theek 5 en de kerk aan de Emmastraat. Ook het gemeentehuis ligt in het centrum van Raamsdonksveer. Het hart van het centrum bevindt zich rondom de Hoofdstraat. De meeste winkels zijn dan ook hier geconcentreerd. In het centrum zijn twee supermarkten aanwezig. Ook horeca is in het centrum te vinden. Nagenoeg alle horecavestigingen zijn gelegen aan of rondom de Prins Bernhardstraat-Keizersdijk.
De bereikbaarheid van Raamsdonksveer is goed. Er zijn aansluitingen voor het wegverkeer op de A27 en A59. Nadat knooppunt Hooipolder is aangepast zal de bereikbaarheid verder verbeteren, zeker tijdens de spits. Het dichtstbijzijnde treinstation is Breda, op 13 kilometer afstand.
Toekomstperspectief
Onze gemeente wordt verbonden door een netwerk van (water)wegen. De bereikbaarheid is van belang voor zowel het bedrijfsleven als de aantrekkelijkheid van onze gemeente en voor recreanten. Die bereikbaarheid willen we daarom behouden. Het toeristisch potentieel in de gemeente kan beter worden benut.
We willen de functie van Raamsdonksveer als voorzieningencentrum behouden en versterken door ruimte te bieden aan de verdere ontwikkeling van het horeca-aanbod in Raamsdonksveer. In onze gemeente heeft de verbetering van bestaande accommodaties de voorkeur boven het bouwen van nieuwe accommodaties. Ook zetten we in op het clusteren van voorzieningen en multifunctioneel ruimtegebruik. Bij multifunctioneel ruimtegebruik worden gebouwen gebruikt door meerdere instanties, organisaties en/of bedrijven. In het centrum van Raamsdonksveer streven we naar een compact en sterk winkelgebied.
Ook willen we de toeristische mogelijkheden van de Donge verbeteren, door de oevers een kwaliteitsimpuls te geven. Verschillende acties worden ondernomen, bijvoorbeeld door in te zetten op reizigers en passenten, waarvoor toeristische opstappunten (TOP’s) beschikbaar komen. Daarnaast wordt de levendigheid verbeterd met het Dongeoevers project.
In onze gemeente vinden we het belangrijk om te sporten, bewegen en ontmoeten. In Raamsdonksveer willen we dit nog verder aanmoedigen, bijvoorbeeld door speelplekken te maken in het groen en door mensen van jong en oud actief te stimuleren om te bewegen. In de wijken en buurten moet de hoogwaardige kwaliteit van de openbare ruimte behouden blijven.