Wat is milieu?
Onder milieu vallen de kenmerken van onze omgeving, die belangrijk zijn om ergens gezond te kunnen leven. Het gaat om de kwaliteit van de lucht, de bodem en het water. Ook hoeveel geluid en geur ergens gemerkt wordt is van invloed op het milieu. In tegenstelling tot het thema gezondheid , gaat het hier om wat we buiten ervaren. Gezondheid gaat daarentegen om de keuzes en mogelijkheden van bewoners zelf (genoeg bewegen, gezond eten etc.) en de inrichting van de ruimte (voldoende parken, groen en speelplekken).
Waar staan we nu?
Op dit moment ervaren onze bewoners relatief veel overlast van geluid en luchtverontreiniging van de A27, A59 (mede als gevolg van optrekken en afremmen bij knooppunt Hooipolder). Ook activiteiten op de bedrijventerreinen en de aanwezigheid van de Amercentrale in onze gemeente kunnen leiden tot overlast in de vorm van bijvoorbeeld geluid-, licht- of geurhinder.
Fijnstof uitstoot (PM10)
Stikstof uitstoot (NO2)
Geluid
Wat komt er op ons af?
Vanwege de uitstoot van stikstof, zijn veel ontwikkelingen in Nederland stil komen te liggen. Het gaat om het effect van stikstof op Natura 2000-gebieden (natuurgebieden die op basis van richtlijnen van de Europese Unie beschermd worden). In onze gemeente liggen geen Natura 2000-gebieden. Nabij onze gemeente liggen wel twee Natura 2000-gebieden: de ‘Biesbosch’ en de ‘Langstraat’. We moeten rekening houden met het effect van ontwikkeling op deze specifieke natuurgebieden. Hiernaast zijn er ook andere ontwikkelingen van invloed op ons milieu, zoals de verbreding van de snelweg, geur en geluidsoverlast van verschillende bronnen en zaken als PFAS.
Hoe zien we de toekomst van milieu?
Allereerst willen we een gemeente zijn die zijn bewoners een veilige en gezonde leefomgeving biedt. Dat betekent niet alleen dat we op de milieuaspecten binnen de normen blijven, maar juist ook maatregelen nemen om de omgeving echt gezondheid te maken. We streven daarnaast naar een zo goed mogelijke omgevingskwaliteit en zoeken een balans tussen het voorgaande en de ruimte voor economische ontwikkeling. Nu, maar ook in de toekomst als bedrijven willen groeien of nieuwe bedrijven zich in onze gemeente willen vestigen. Dit betekent dat we keuzes maken waar welke waarden het meest belangrijk zijn. In de woongebieden wordt gestreefd naar zo min mogelijk overlast van geluid en vervuilde lucht, terwijl de bedrijventerreinen en sommige plekken in het buitengebied juist ruimte bieden aan bedrijven met veel uitstoot aan geur- en/of geluid. Per gebied bepalen we, samen met de omgevingsdienst midden- en west Brabant (OMWB), welke normen we opnemen in ons omgevingsplan, dit noemen we ook wel ‘gebiedsgericht’. Indien nodig nemen we (gebiedsgericht) maatregelen om de kwaliteit van de leefomgeving in onze gemeente te verbeteren. Daarnaast houden we niet alleen rekening met het effect van onze ontwikkeling op de biodiversiteit, maar besteden ook we aandacht aan het effect van onze ontwikkelingen op alle beschermde natuurgebieden/planten en dieren.
Gelet op het economisch belang dat de bedrijvigheid dient, willen we ruimte bieden aan de verdere ontwikkeling hiervan. Een voorwaarde daarbij is wel dat deze bedrijvigheid niet ten koste mag gaan van een veilige en gezonde fysieke leefomgeving. Waar nodig nemen we maatregelen of stellen we regels om ervoor te zorgen dat aan deze voorwaarde voldaan wordt. Een bedrijventerrein is een minder veilige omgeving dan een woonwijk. Om die reden staan we geen nieuwe woningen op bedrijventerreinen toe.
Relatie met thema's: Werk en ondernemen, Gezondheid, Agrarische sector, Wonen
Relatie met ambities: Ondernemende gemeente, Gezonde en veilige gemeente