Ondernemen, dat kunnen wij goed! Geertruidenberg is een ondernemende gemeente met veel kansen. We maken op de bedrijventerreinen voldoende ruimte voor bedrijven om zich ook in de toekomst te vestigen en blijven ontwikkelen. Duurzaamheid, veiligheid en gezondheid beschermen en bevorderen we daarbij. We positioneren Dombosch als een regionaal bedrijventerrein met enkele plekken voor zwaardere industrie. Daarnaast biedt ons cultureel erfgoed volop kansen voor nieuw ondernemerschap. Toerisme en recreatie gaan we verder ontwikkelen, met een bruisende Markt in Geertruidenberg, toegankelijke Donge Oevers en de toekomstplannen rondom de Amercentrale. “Geertruidenberg, Altijd Dichtbij” is het motto. Onze gemeente ligt op een unieke locatie, centraal gelegen in Nederland en met in potentie goede verbindingen via de weg (knooppunt Hooipolder, de A27 en A59) en via het water (Amer en Donge). Door onze ligging en verbindingen hebben we een goede bereikbaarheid en die moeten we in de toekomst behouden en versterken.
Meer flexibiliteit
We gaan voor meer flexibiliteit in het buitengebied. Andere functies en ontwikkelingen maken we mogelijk op de bestaande erven. Als een ontwikkeling of initiatief in de ruimte en het landschap past dan staan we er positief tegenover. Vrijkomende agrarische bebouwing (VAB’s) zijn mondjesmaat niet meer geschikt voor een nieuw agrarisch bedrijf. Daar kan gekeken worden naar een woonbestemming of andere invulling.
Bedrijven krijgen ontwikkelingsruimte op de huidige bedrijventerreinen. Als het past dan staat gemeente Geertruidenberg ervoor open. Daarbij behouden we de identiteiten van de bedrijventerreinen: Dombosch als regionaal bedrijventerrein, Gasthuiswaard met haar zwaardere industrie en de Pontonnier met watergebonden bedrijven, loodsen en kleinschalige kantoren. Op Dombosch mag ook hoger gebouwd worden, waarbij we de maximale hoogte tot 30 meter hanteren. Ook op de Rivierkade en in het Amergebied kunnen bedrijven zich vestigen, waar mede ruimte is voor watergebonden bedrijvigheid.
Het Amergebied ontwikkelt
Voor het Amergebied staat de ontwikkeling van natuur centraal. We kiezen voor een combinatie van de toekomstscenario's, waarbij we een flexibele zonering toepassen. We zetten maximaal in op natuurontwikkeling, en daarnaast andere functies op basis van kleinschaligheid en gemengde milieus. Op de lange termijn ontwikkelt het terrein van de Amercentrale zich tot een veelzijdig landschap vol innovatie en duurzaamheid. Het afgesloten terrein van de Amercentrale transformeert tot een toegankelijk deel van Geertruidenberg met een mix van functies. Geertruidenbergenaren wonen, werken en recreëren in het gebied. Er zijn wandel- en fietsroutes, nieuwe natuur en opwekking van hernieuwbare energie. We zien mogelijkheden voor intensieve recreatie en verblijfsrecreatie in dit gebied, zeker als dit gepaard gaat met natuurontwikkeling. Er is volop ruimte voor het regionale midden- en kleinbedrijf dat zich hier kan vestigen. Om dit mogelijk te maken zorgen we voor een goede verdeling van de functies in het gebied. De gezondheid in het Amergebied staat onder druk van de Amercentale en hoogspanningskabels. Op de gezondere (schonere) delen zijn woningen mogelijk, terwijl op andere delen zonneweides geplaatst kunnen worden. Daar maken we slimme keuzes in.
Zones met verschillende accenten in het Amergebied
Beter bereikbaar met OV, fiets en te voet
Gemeente Geertruidenberg investeert in een goede bereikbaarheid van haar bedrijventerreinen met OV, fiets en te voet. Daarbij blijft ook goede bereikbaarheid voor auto en vrachtverkeer geborgd. De ontwikkelingen van het provinciaal beleid blijven van belang. We onderzoeken alternatieven voor fijnmazig natransport na de bus op Dombosch.
We gaan voetgangers en fietsers in het centrum van Geertruidenberg en Raamsdonksveer nog beter faciliteren. Raamsdonksveer behoudt daarnaast ook een goede bereikbaarheid voor de auto. Door de centra van Geertruidenberg en Raamsdonksveer meer te richten op langzaam verkeer, kan er ook ruimte vrijkomen. Hier zien we meekoppelkansen met andere ambities, om de vrijgekomen ruimte in te zetten voor meer groen, ontmoetingsplekken, horeca (terrassen), klimaatadaptatie of een andere verbeteringen van de omgevingskwaliteit. Op en rond de Markt in Geertruidenberg stellen we dat als voorwaarde bij het verder autoluw maken.
Wat gaan we doen?
- Het (nog op te stellen) omgevingsplan biedt voldoende ruimte aan bedrijven om zich verder te ontwikkelen. Bij die ontwikkeling stellen we eisen aan duurzaamheid, veiligheid en gezondheid.
- In het omgevingsplan laten we meer activiteiten toe in het buitengebied.
- Voor het Amergebied definiëren we zones met verschillende mogelijkheden, waarbij sprake is van verschillende accenten: energie, natuur, wonen, recreatie, werken. Deze zones vertalen we naar regels in het omgevingsplan.
- We gaan samen met de ondernemers onderzoeken of er mogelijkheden zijn om tot een toekomstbestendige oplossing te komen voor de uitbreidingswensen van onze maritieme sector bij de Pontonnier.
- Bedrijventerreinen maken we beter bereikbaar met OV, fiets en voetganger. Bereikbaarheid met de auto blijft hierbij geborgd. Hierbij stellen we een Programma Mobiliteit op.
- De centra van Geertruidenberg en Raamsdonksveer richten we (nog) meer in voor het langzaam verkeer (fiets en te voet).
Relatie met thema's: Milieu, Agrarische sector, Recreatie en toerisme, Werk en ondernemen, Bereikbaarheid, Groene Omgeving, Klimaat, Gezondheid, Voorzieningen
Relatie met waarden: Cultureel erfgoed, Landschap, Water, Kracht van kleinschaligheid