De Amer is een sterk kenmerk in het beeld van onze gemeente. De grote centrale valt op in het open landschap eromheen. Het gebied rondom de Amercentrale, een steenkool en biomassa gestookte elektriciteitscentrale zal de komende decennia geleidelijk gaan veranderen.
Historische situatie
Na de tweede wereldoorlog, in het midden van de vorige eeuw, kwamen grote ontwikkelingen op gang. Er vond een forse toename van de bevolkingsomvang plaats, er was sprake van een sterke economische groei en die combinatie bracht een sterke behoefte aan energie met zich mee. Nabij Geertruidenberg zijn een tweetal energiecentrales gerealiseerd. De Amercentrale is daarvan de belangrijkste en de grootste. De Dongecentrale is de andere energiecentrale. Na verloop van tijd en vooral sinds de laatste jaren is de energietransitie een belangrijke ontwikkeling waardoor er een steeds grotere vraag naar duurzame energie is. Dit heeft gevolgen voor de Amercentrale en het omliggende gebied.
Huidige situatie
Op dit moment wordt het gebied gekenmerkt door elektriciteitsproductie in de Amercentrale, die wordt gedistribueerd via een regionaal en nationaal energienet. Hiervoor zijn grote installaties nodig, terreinen voor opslag van kolen en biomassa, en andere infrastructuur. In het gebied ligt een haven en kades voor het aanvoeren van de brandstof. Er is ruimte voor het veilig manoeuvreren met groot materieel voor het transport van nevenproducten en tijdens beheer- en onderhoudswerkzaamheden. De Amercentrale is tot in de wijde omgeving te zien.
Hoogspanningsnet

Op termijn zal de energietransitie invloed hebben op de Amercentrale en het omliggende terrein. De opwek is al veranderd van volledige kolenstook naar een groot deel biomassa. De amercentrale is een belangrijke energiehub voor de regio en voorziet de regio tot en met Breda en Tilburg van warmte. In de toekomst zal deze ontwikkeling verder doorzetten en waarschijnlijk ook waterstof en windenergie een belangrijke rol gaan spelen. Als er geen verbranding van kolen meer plaatsvindt in de Amercentrale, worden de milieueffecten kleiner. Daardoor kan er op termijn een deel van het omliggende terrein voor nieuwe doeleinden gebruikt worden.
Toekomstperspectief
In de toekomst van het Amergebied staat de ontwikkeling van natuur en natuurwaarden centraal. Vanwege haar ligging dichtbij de Biesbosch en het belang van verduurzaming en vergroening van de gemeente is dit de eerste prioriteit. Om te verkennen welke mogelijkheden er verder zijn voor het Amergebied en welke verschillende projecten hierin een rol kunnen spelen is een drietal ruimtelijke scenario’s onderzocht. De scenario’s gaan uit van ontwikkelingsperspectieven. Daarmee wordt middels de scenario’s een aantal verschillende ontwikkelingen voor de toekomst voorgesteld die op een getransformeerd Amergebied inzetten op de lange termijn.
De lange termijn (vanaf 2040) is afhankelijk van tal van ontwikkelingen en beslissingen die nu veelal nog niet zijn te overzien. De scenario’s verschillen van elkaar op basis van twee zaken; de mate van kleinschalige of grootschalige impact en de mate waarin er sprake is van een gemengd of gescheiden karakter van het gebied. Naast de ruimtelijke impact hebben de scenario’s ook uiteenlopende effecten op onder meer de mogelijkheid tot natuurontwikkeling, de arbeidsmarkt, regionale economie en de leefbaarheid. De drie scenario’s zijn Zonering, Bundeling en Vervlechting.
Voor het Amergebied kiezen we voor een combinatie van de toekomstscenario's, waarbij we een flexibele zonering toepassen. We zetten maximaal in op natuurontwikkeling, en daarnaast andere functies op basis van kleinschaligheid en gemengde milieus. Op de lange termijn ontwikkelt het terrein van de Amercentrale zich tot een veelzijdig landschap vol innovatie en duurzaamheid. Het afgesloten terrein van de Amercentrale transformeert tot een toegankelijk deel van Geertruidenberg met een mix van functies. Geertruidenbergenaren wonen, werken en recreëren in het gebied. Er zijn wandel- en fietsroutes, nieuwe natuur en opwekking van hernieuwbare energie. We zien mogelijkheden voor intensieve recreatie en verblijfsrecreatie in dit gebied, zeker als dit gepaard gaat met natuurontwikkeling. Er is volop ruimte voor het regionale midden- en kleinbedrijf dat zich hier kan vestigen. Om dit mogelijk te maken zorgen we voor een goede verdeling van de functies in het gebied. De gezondheid in het Amergebied staat onder druk van de Amercentale en hoogspanningskabels. Op de gezondere (schonere) delen zijn woningen mogelijk, terwijl op andere delen zonneweides geplaatst kunnen worden. Daar maken we slimme keuzes in. Een vorm van energieopwekking en transport van energie zal ook in de toekomst aanwezig zijn in het gebied. De schaal en vorm zal nog moeten blijken, dat is sterk afhankelijk van technologische ontwikkelingen in de komende jaren.
Deze ontwikkeling is onderdeel van de ambitie Ondernemende gemeente.