Bij werken en ondernemen hebben we het over werkgelegenheid, ondernemerschap, en het vestigingsklimaat in de gemeente Geertruidenberg als geheel. We kijken naar werken en ondernemen zowel op de bedrijventerreinen als andere plekken in de gemeente.
Wat is werk en ondernemen?
Werken en ondernemen is een breed thema. We hebben het hier over niet alleen werkgelegenheid, dus is er voldoende werk binnen de gemeente of dichtbij? Het gaat ook over de sectoren waar deze werkgelegenheid te vinden is. En het gaat over de aantrekkelijkheid van onze gemeente voor specifieke vormen van werkgelegenheid. Die aantrekkelijkheid heet ook wel vestigingsklimaat en wordt bepaald door onder andere de bereikbaarheid van onze gemeente, het opleidingsniveau van bewoners en regels die wij stellen.
Waar staan we nu?
In hoofdzaak biedt onze gemeente ruimte aan bedrijven in vier gebieden: bedrijven in buitengebied, bedrijven op bedrijventerreinen, bedrijven (aan huis) in de kernen en bedrijven in centrumgebieden/winkelgebieden.
Binnen deze verdeling is weer sprake van een enorme variëteit aan bedrijven. Op een bedrijventerrein zijn bijvoorbeeld logistieke bedrijven gevestigd, maar ook productiebedrijven of kantoren. In de kernen van onze gemeente komen bijvoorbeeld kantoren voor, maar ook supermarkten, horeca en detailhandel. Onze gemeente kent dus veel verschillende soorten bedrijven. Een deel van de bedrijven in onze gemeente heeft zich verenigd in de ondernemersvereniging ‘Verenigde Ondernemers Geertruidenberg’.
Onze gemeente kent veel bedrijven waar mensen hun dagelijkse boodschappen kunnen kopen, denk aan bakkers, slagers en supermarkten. Wegens voldoende aanbod van supermarkten is er geen ruimte voor een extra supermarkt in onze kernen. Dombosch heeft een zone aangewezen voor grootschalige bedrijvigheid als bouwmarkten, autobedrijven en woonwinkels. Anders gezegd, bedrijven die gelet op hun grootte niet in de kernen passen maar die wel belangrijk zijn voor het voorzieningenniveau van onze gemeente. Daarnaast reizen onze bewoners voor specifieke aankopen ook naar omliggende gemeenten als Breda, Oosterhout en Waalwijk.
Agrarische bedrijven zien we vooral in het buitengebied .
Wat komt er op ons af?
In onze gemeente is sprake van enige leegstand van bedrijven. Een groot deel van deze leegstaande gebouwen is in particulier bezit (behalve de Dongecentrale en wat voormalige maatschappelijke voorzieningen en bankgebouwen). Als gemeente hebben we geen invloed op de invulling van deze panden. Leegstand is tekenend voor deze tijd waarin door digitalisering ons dagelijks leven verandert. Veel producten (boeken, kleding en boodschappen) kunnen via internet besteld worden. Dit soort digitalisering leidt tot minder winkels en meer behoefte aan logistiek. Hierdoor verandert ook het gebruik van voorzieningen. De dienstverlening door banken, maar ook door de gemeente verandert door deze digitalisering. Dit kan leiden tot leegstand van kantoorgebouwen. Leegstaande gebouwen vereisen een nieuwe invulling om negatieve effecten op de gezondheid en veiligheid van de fysieke leefomgeving te voorkomen.
Een andere algemene trend die op ons afkomt is de toenemende vraag van de consument naar duurzame producten/diensten of bedrijven die op maatschappelijke verantwoorde wijze werken.
Hoe zien we de toekomst van werken en ondernemen?
Ondernemerschap en bedrijvigheid in onze gemeente willen we behouden en versterken. Hiermee draagt onze lokale economie bij aan een fijn woon- en werkklimaat. Samen met inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties zetten we ons allereerst in voor het behouden en versterken van het vestigingsklimaat. Maatschappelijke ontwikkelingen als digitalisering en een grotere vraag naar duurzame producten kunnen en gaan we niet sturen. De samenleving en de markt is hierin leidend. Nieuwe ontwikkelingen vragen nieuwe kaders. Bij het zetten van deze kaders is er aandacht voor het zoveel mogelijk beperken van effecten op het milieu, de omgeving of het landschap. Dit binnen om een bredere afweging van het maatschappelijk belang van de voorgestane ontwikkeling.Â
We stimuleren duurzaam ondernemerschap en positioneren Dombosch als een regionaal bedrijventerrein voor bedrijvigheid. Ook de andere bedrijventerreinen De Pontonnier, Gasthuiswaard en Rivierkade willen we beter positioneren. Het keurmerk Veilig Ondernemen op Dombosch stimuleert bedrijven bovendien om actief bezig te gaan met veiligheid. Het bestaande bedrijventerrein Dombosch wordt niet uitgebreid; de focus ligt op de maximale benutting en de verbetering van de bestaande ruimte. Daarbij is duurzaamheid een belangrijk kader op bedrijventerrein Dombosch.
Het toerisme is ook een van onze pijlers en moet een versterkende rol spelen voor de plaatselijke economie; op den duur moet de werkgelegenheid verdubbelen in de toeristische branche ten opzichte van 2016. De speerpunten voor toerisme zijn te zien onder het thema Recreatie en toerisme . Op deze manier zien we dat verschillende thema’s met elkaar samenhangen en een versterkende rol voor elkaar hebben.
Ook voor leegstand geldt dat we dit waar mogelijk willen verminderen en voorkomen. We willen ruimte bieden aan nieuwe invullingen van leegstaand vastgoed. Mits een nieuwe invulling past in de omgeving en niet leidt tot onevenredig negatieve effecten op de fysieke leefomgeving. Wederom geldt dat we maatregelen of regels stellen om deze voorwaarde na te (laten) leven.
Relatie met thema's: Bereikbaarheid, Agrarische sector, Recreatie en toerisme
Relatie met ambities: Â Ondernemende gemeente, Â Levendige gemeente