Voorbereiding
Wij verzamelden eerst informatie over wat er op dit moment gebeurt in de gemeente. Hoe ziet de gemeente eruit, wat zijn de kwaliteiten? Welk beleid kent de gemeente, is dit beleid nog actueel? Welke nieuwe ontwikkelingen komen er op ons af?
Zo brachten we in beeld welke belangrijke opgaven (uitdagingen) er zijn. En waar we de komende jaren mee aan de slag moeten. Na deze stap hebben we de onderdelen ‘waarden’ en ‘thema’s’ van de website gevuld.
Meedoen tijdens VisieCafés
Aan de hand van de uitdagingen hebben we de VisieCafés vorm gegeven. Hoe ziet u de toekomst van gemeente Geertruidenberg? Wat vindt u belangrijk voor gemeente Geertruidenberg, voor uw wijk en voor uw omgeving? Hoe ziet uw leven daar er over 20 jaar uit? Samen met inwoners, bedrijven en organisaties dachten we tijdens de VisieCafés na over hoe onze gemeente de komende twintig jaar verandert. En wat dat betekent voor de omgeving. Bijvoorbeeld als het gaat om wonen en voorzieningen in uw wijk, bereikbaarheid, gezond leven, werken en ondernemen in de gemeente. Of om groen, water, het klimaat en nieuwe energie. Hebben we straks in elke wijk genoeg voorzieningen? Hoe kunnen we de bereikbaarheid verbeteren? Zijn onze huizen dan allemaal van het gas af? En hoe werken en ondernemen we straks in onze gemeente? Daarover gingen we met elkaar in gesprek. Bent u benieuwd naar de uitkomsten van de VisieCafés, klik dan op onderstaande links.
Verslag VisieCafé Buitengebied
Verslag VisieCafé Raamsdonk
Verslag VisieCafé Raamsdonksveer
Verslag VisieCafé Geertruidenberg
Verslag resultaten geertruidenberg.ikpraatmee.nl
Klankbordgroep
Daarnaast hebben ook de buurgemeenten, het waterschap en andere betrokken partijen meegedacht in het proces. Deze partijen kwamen samen in de klankbordgroep. De bijeenkomsten met de klankbordgroep organiseerden we samen met de gemeente Drimmelen. We vroegen de verschillende partijen hoe zij om willen gaan met de ontwikkelingen die spelen en hoe samengewerkt kan worden om de ambities uit deze omgevingsvisie waar te maken. De informatie over de leden van de klankbordgroep vindt u in de bijlage bij deze pagina. Daarbij is ook de website van de leden vermeld, waar u meer te weten kunt komen over het beleid en de ambities van de leden zelf. In het algemeen geldt dat we elkaar meer en sneller opzoeken bij het oppakken van projecten en ambities. In onze omgevingsvisie benoemen we nog enkele specifieke voorbeelden van samenwerking bij de diverse thema's en ambities.
Lijst leden klankbordgroep
Botsingen uitdiepen tijdens SlotCafé
Het SlotCafé in januari 2020 was het vervolg van de VisieCafés die we in november organiseerden en de afsluiting van het proces van meedoen. Inwoners, bedrijven en organisaties gingen met elkaar in gesprek over de toekomst van onze gemeente. Tijdens het SlotCafé keken we naar de resultaten van de VisieCafés. Welke onderwerpen vinden we nu echt belangrijk, waar moeten we mee aan de slag en wat zijn de voor- en nadelen van deze maatregelen? Als belangen botsen, welke keuzes maken we dan? De opbrengsten zijn inbreng voor het interne vervolg.
Verslag SlotCafé
Vertalen en keuzes maken
Alle opbrengsten uit de VisieCafés, het SlotCafé en de ketenpartnerbijeenkomsten namen we mee in het verdere proces. Uit deze participatie kwam een aantal speerpunten en doelen naar voren. Zo werd duidelijk dat er botsingen zouden ontstaan, omdat we niet alles tegelijkertijd of in dezelfde ruimte kunnen realiseren. Een voorbeeld van zo’n botsing: in het buitengebied willen we meer recreëren, maar ook ruimte geven aan de natuur, bedrijven én de agrarische bedrijven. We brachten de botsingen in kaart en bespraken ze met de ambtenaren en de gemeenteraad (22 juni 2020). Daarbij namen we ook de impactbeoordeling van verschillende keuzes vanuit het omgevingseffectrapport (OER) mee. De gemeenteraad maakte keuzes op basis van informatiebladen per botsing. De keuzes en resultaten zijn verwerkt in deze omgevingsvisie. In de verwerking zijn ook de aanbevelingen van het milieueffectrapport meegenomen.
Informatiebladen voor de keuzesessie in de gemeenteraad
Omgevingseffectrapport (OER)
Bij het opstellen van een omgevingsvisie is het belangrijk (en vanuit de wet verplicht) om de effecten op de fysieke leefomgeving mee te nemen in de keuzes die je maakt. Deze effecten hebben we in beeld gebracht in het Omgevingseffectrapport (OER). Om de effecten goed te kunnen bepalen, hebben we eerst de leefomgevingsfoto (LOF) opgesteld. In deze foto kun je de situatie in Geertruidenberg zien voor veel onderwerpen, zoals luchtkwaliteit, natuur en energietransitie. In het OER zijn de gemaakte keuzes en ambities samen beoordeeld. De stappen die we gaan zetten om de ambities waar te maken, zijn vervolgens zo concreet mogelijk gemaakt. Hierdoor is het monitoren van de ambities (zie beleidscyclus) mogelijk, een belangrijk onderdeel van de Omgevingswet.
Omgevingseffectenrapport (OER)
Besluitvorming en zienswijzen
Door de keuzes te maken gaf de gemeenteraad richting aan de ambities en waarden in deze omgevingsvisie. De ontwerp-omgevingsvisie is het resultaat van de inbreng uit de VisieCafés, de ketenpartnersessies, de Botsproeven en de keuzesessie met de gemeenteraad. De ontwerp-omgevingsvisie lag ter inzage van 16 december 2020 t/m 27 januari 2021. Iedereen heeft in deze periode de kans gehad om op de ontwerp-omgevingsvisie te reageren. Download hieronder de samenvatting en antwoorden van de ontvangen reacties (zienswijzen). Naar aanleiding van de beantwoording zienswijze zijn er aanpassingen gedaan in de ontwerp-omgevingsvisie (versie 10 december 2020) tot de definitieve ontwerp-omgevingsvisie (versie 22 april 2021).
Nota van Zienswijze
Op 3 juni 2021 is de omgevingsvisie vastgesteld door de gemeenteraad van Geertruidenberg. Daarbij hebben raadsfracties amendementen (wijzigingsvoorstellen) ingediend om de visie op een paar punten aan te scherpen. De amendementen welke door de gemeenteraad zijn aangenomen zijn inmiddels verwerkt in deze website. Hieronder vind je het overzicht van deze tekstuele wijzigingen.
Wijzigingen na amendementen